Living Room (2008)

En palestinsk kvinna, en judisk kvinna. 200 liter färg och en konflikt.

En pjäs av Lena Einhorn & Anette Sallmander.
Premiär på Kilen, Kulturhuset, mars 2008.
Koncept: Anette Sallmander
Manus: Lena Einhorn, Anette Sallmander
Regi: Lena Einhorn
Medverkande: Anette Sallmander, Mina Azarian
Ljus: Josefin Hinders
Scenografi: Maria Stiernborg
Koreografi: Sandra Medina
Film och projiceringar: Masoud Shahsavari
Regi- och produktionsassistent: Yael Feiler
Producent: Anette Sallmander

Anette Sallmander åker till Israel för att leta efter sina judiska rötter, men strax efter ankomsten händer något som förändrar syftet med hennes resa: En bomb utlöses i närheten av hotellet. När chocken lagt sig tar hon ett beslut: Hon ska skapa en föreställning för fred. Fred mellan judar och araber. I sökandet efter artister till föreställningen möter Anette den palestinska skådespelerskan Mira Awad. Föreställningen, Living Room, kommer att handla om detta möte.

Två kvinnors möte i själ och hjärta förvandlas till en svindlande balansgång mellan djup förståelse och misstro. Båda tillhör de en minoritet i sitt hemland, men i Israel är den judiska kvinnan en del av majoritetssamhället. Enligt de värderingar som de båda kvinnorna vuxit upp med representerar dessutom den andra ”fienden”. Nu ska de skapa ett rum för sig själva, ett vara tillsammans utan hot. Går det?

Föreställningen är baserad på ett möte med den palestinska skådespelerskan Mira Awad, vars medverkan varit förutsättningen för Living Rooms tillkomst.