Strindberg – ett djefla lif (2007)

Dokumentär. Lena Einhorn Film för Sveriges Television; 57 min.
Manus: Lena Einhorn
Producent: Lena Einhorn
Foto: Lars Lundgren, Dan Myhrman, Lena Einhorn, Bjarne Santesson och Bengt Jägerskog
Redigering: Maria Sleszynska

Min historia – den är inte vacker men djävligt intressant.

Än idag anses August Strindberg av många vara den främste svenske författaren och dramatikern genom tiderna. Och ändå var han en narcissist, en kvinnohatare och en antisemit – när han inte var motsatsen. Strindberg var en person som var helt oförmögen att finna balans i sitt liv, och ständigt pendlade mellan ytterligheter. Han gifte sig tre gånger, alltid med starka kvinnor – och ändå blev han den ledande anti-feministen av sin tid. Många, om inte de flesta av hans förläggare och teaterproducenter var judar – och ändå kunde han skriva de mest hatiska texter om judar. Han hade inte bara vänner, utan vänner som skulle tillbringa månader och år med att hjälpa honom, och samla in pengar till honom – och ändå skulle han till slut straffa dem alla. Eftersom August Strindberg inte kunde stå ut med att stå i tacksamhetsskuld.

Ändå skrev han som en Gud. En utomordentlig observatör av sin tid, och de människor som befolkade den, gjorde Strindberg till den första svenska moderna författaren. Än idag är läsandet av hans texter som att transporteras i en tidskapsel, av den enkla anledningen att hans sätt att uttrycka sig är så modernt. Och varför var det så? “Om sitt författeri och dess mål”, skrev han om sig själv i tredje person, “vet han ingenting, ty hans dikt växer fritt i hans huvud, som druvor eller mögel.” Strindberg anpassade sig inte till den rådande formen, han gjorde inte som de andra. Strindberg skrev, och målade, utan filter – enorma mängder text, målningar och “vetenskap”. Och därmed ibland med blandade resultat. Han producerade av många anledningar: för att få det ur sig, för att hämnas, och, inte minst, för att försöka hålla sig själv vid sunda vätskor.

August Strindberg är en av dessa historiens personligheter som fortsätter att fängsla oss inte endast på grund av sitt verk, utan också, och förmodligen i lika hög grad, på grund av sitt liv. Ett liv kantat av smärta och framgång, av kärlek och hat, av kontroverser och översvallande hyllningar. Strindberg är en man som än idag väcker starka känslor – nästan hundra år efter sin död. Lena Einhorn har följt hans liv, från födelsen på Riddarholmen till den förlamande Infernokrisen i Paris.