Ninas resa (2005)

Spelfilm. East of West Film, i samarbete med Sveriges Television, Storch & Storch AB och Svensk Filmindustri med stöd av Svenska Filminstitutet, genom filmkonsulent Marianne Ahrne.
Manus: Lena Einhorn
Regi: Lena Einhorn
Producent: Kaska Krosny
Foto: Dan Myhrman
Scenografi: Katarzyna Boczek
Redigering: Irene Hatz
Nina: Agnieszka Grochowska
Fanja: Maria Chwalibóg
Rudek: Paweł Iwanicki
Artur: Andrzej Brzeski
Celinka: Iwona Sitkowska
Berättare: Nina Einhorn

Ninas resa utspelar sig i Polen och Warszawagettot under andra världskriget, i centrum för berättelsen står Nina och hennes familj. Filmen skildrar en flickas uppväxt under extrema omständigheter. Nina blir kär, går på fester, pluggar och tar studenten – allt i Warszawas getto. Vid krigsslutet är hon redo att läsa medicin. Man kunde nästan säga att hon, i dessa förvridna tider, lever ett vanligt tonårsliv. Om det inte vore för att alla i hennes omgivning försvinner, en efter en …

Berättelsen börjar 1937, med en lycklig resa till Amerika. Nina är tolv och ser fram emot att besöka sina släktingar i New York. Historien slutar 1945, när hon återvänder till familjens bostad i Lodz. Alla hennes släktingar och vänner, grannar och klasskamrater är borta för alltid – bara hon själv och hennes bror Rudek överlevde krigsårens dödsindustri. De två är två i en skara på 300 av en halv miljon som undkom gettots oundviklighet.

”Jag har aldrig någonsin ångrat att jag inte stannade kvar i Amerika, aldrig”, var Ninas reflektion ett halvt sekel senare.

Ninas resa är en spelfilm, den är inspelad i Warszawa med polska skådespelare, men den har en dokumentär tråd. Händelserna i filmen kommenteras av Nina Einhorn själv, i en intervju som gjordes innan hon gick bort.

Priser

Guldbagge för Bästa film, 2005
Guldbagge för Bästa manus, 2005
Göteborgs stora filmpris, 2005
Yad Vashem Award, Jerusalem Film Festival, 2006
Best Director, The Golden Rooster Film Festival, Hangzhou, China, 2006
Best Director, Best Actress, and Best Screenplay, Warsaw Jewish Film Festival, 2006
Best of Fest, Palm Springs International Film Festival, 2007
Best International Dramatic Feature, Vancouver International Jewish Film Festival, 2007
Best Narrative Film, Atlanta Jewish Film Festival, 2008.
Ninas resa (boken)
Tillbaka till filmlistan