Madeleine F. (Natur & Kultur, 2016)

Hanna har just påbörjat sin andra utbildning på kort tid. Studierna på Konstfack har hon abrupt avbrutit, och i stället börjat på en författarskola.

Det är måndag morgon, och de aspirerande författarna ska för första gången träffa Pål Berger, en egensinnig pedagog. Har ni, frågar han, lust att göra ett gemensamt projekt? Utan att invänta svar halar han upp sju lappar ur sin portfölj, som han håller framför sig som en solfjäder. De är annonser, åtta år gamla och alla med samma avsändare – som erbjuder professionella lektioner i naturvetenskap, balett, konst, musik och översättning från sex språk. Samt att städa folks lägenheter. Undertecknat Madeleine F.

Nu ska de skriva denna kvinnas liv. Är hon multibegåvad? Eller mytoman? För Hanna blir uppgiften en högst personlig fråga. Hon måste ta reda på vem kvinnan är.

Madeleine F. är en roman om sökande. Efter en mystisk, talangfull person, som är som uppslukad av jorden. Efter lösningen på en gåta, som tycks liksom utlagd för att gäcka. Och slutligen om sökandet efter inspiration och identitet.

RECENSIONSCITAT:

Einhorn, som ju också är filmskapare, har en utsökt känsla för spänning och dramaturgi. Det är svårt att lägga boken ifrån sig. Precis som hos Maria Gripe finns här ett mysterium som driver läsandet ständigt framåt. Vem är egentligen denna Agnes Cecilia, denna Madeleine F? Det är välskrivet och oerhört spännande.

John Sjögren, Svenska Dagbladet

 

Lena Einhorn kan konsten att fånga in läsaren genom att lägga den där första pusselbiten så skickligt att man bara måste läsa vidare för att se hur det går … Madeleine F:s öde lämnar Hanna ingen ro, och inte läsaren heller: Vem är hon, eller var hon? Är hon lycklig? Lever hon eller är hon död? …  Madeleine F är både en spännande och djupt allvarlig historia om ett särpräglat liv och öde.

Mia Gerdin, Kulturnytt, Sveriges Radio

 

I några otäckt klara nyckelscener placerar Lena Einhorn ut ledtrådarna i det ovanliga mysteriet, som är en konkret historia med hemligheter som går att avslöja. Men berättelsen växer sig större än individen och går från att vara bleknosigt diffus till att bli djupt intressant: den handlar om människans skörhet och om sorgen över alla möjligheter i livet som rinner mellan fingrarna som vatten, som inte går att hålla kvar. Det där barnet som var så sprudlande, vart tar det vägen när man växer upp? Hur lätt är det att krossa en begåvning?

Lotta Olsson, Dagens Nyheter 

 

”Madeleine F” är spännande som en psykologisk thriller… Einhorn blottlägger skickligt och med stor finess den mörka gåta som vilar över hennes liv. Familjerelationer och psykologiska komplexa spel är något av Einhorns paradgren.

Oline Stig, Sydsvenskan

 

Med en stark känsla för rytm och luckor varvar Einhorn Hannas vardag med en ryskungersk tjejs tillvaro i samma stad, decennier tidigare. … Madeleine F. är en stämningsfull och välskriven historia om sökandet efter inspiration och identitet. Delarna kommunicerar oavbrutet, fördjupar varandra och gör boken svår att släppa.

Jonna Fries, Tidningen Vi

 

För den som vill läsa boken ska inte för mycket avslöjas, den är verkligen mycket läsvärd.

Björn Gunnarsson, Hallands nyheter, Hallandsposten

 

”Madeleine F” är byggd som en gåta, där pusselbitarna läggs en efter en tills hela bilden blir synlig. Jag blir gripen av Hannas sökande, kanske inte just av sökande efter kvinnan eftersom det ganska snart är tydligt vem det är, utan snarare av sökandet efter sitt uttryck.

Filippa Pierrou, Arbetarbladet

 

”Madeleine F” är en allvarlig bok. Det är en vacker – aningen mollstämd – roman. Och den är skriven med en stilistisk bravur som förmår att förmedla de mest svårfångade av känslor.

Crister Enander, Dalarnas Tidningar, VLT, Nynäshamnsposten, Sala Allehanda, Norrtelje Tidning, Sundsvalls Tidning, Allehanda, Gefle Dagblad, Östersundsposten

 

Einhorn är en skicklig stilist, som bygger sin historia med klockrent gehör för spänningsskapande dramaturgi. Berättartrådarna är många men vävs samman till en vacker helhet.

Malin Lindroth, Göteborgsposten

 

Det är svårt att lägga ifrån sig ”Madeleine F”. Det här är en bok som är skriven för sträckläsning … Det är långt ifrån lättviktigt och till skillnad från de flesta pusseldeckare stannar ”Madeleine F” kvar länge i minnet. Som en fråga som aldrig riktigt kan besvaras. Som en människas liv – större och mer komplext än vi någonsin kan föreställa oss.

Johan Fingal, Jönköpingsposten, Värnamo Nyheter

 

Lena Einhorns mästerliga berättelse berör på djupet … Det är här är en mycket välskriven berättelse som går att läsa på mer än ett sätt. Som en diskussion om identitet och självkänsla. Eller som ett debattinlägg i integrationsfrågan. Eller som en vass kritik av vuxenvärldens svek. Eller allt på samma gång. I vilket fall som helst – en bra bok är det, mystisk och spännande och tankeväckande.

Birger Thuresson, Dagen

 

Lena är fantastisk på att skriva … Detta är en så varm berättelse, det är inte en skönlitterär historia hur som helst, utan den består. Och den har ett väldigt djup också.

Mona Masri, SVT Go’kväll