Trustor – Den stora blåsningen (2001)

Dokumentär. Lena Einhorn Film för Sveriges Television (Dokument inifrån); 57 min.
Manus: Lena Einhorn
Producenter: Lena Einhorn och Bengt Berg
Foto: Lars Granstrand
Redigering: Micke Engström

 

Två unga finanshajar med smak för pengar, champagne och kvinnor, en excentrisk engelsk lord och en misslyckad affärsman från Nya Zeeland. En varm junidag 1997 kliver de in på Barclays bank i London för att sätta in 770 miljoner svenska kronor på ett bankkonto. Trustor-affären är i hamn. En gigantisk bolagsplundring vars like aldrig har skådats. Men det är inte bara den svindlande summan som fascinerar. I Dokument inifrån: Trustor – den stora blåsningen rullas en smått fantastisk historia upp där hela det svenska finansetablissemanget är brickor i ett spel. Hjärnan bakom är Joachim Posener, en 33-årig finansman som just avtjänat ett 6-årigt fängelsestraff för ekonomisk brottslighet. Som fängelsekund var han exemplarisk, men tiden ägnade han åt att skissa på sitt nya brott – Trustoraffären.

Producenten Lena Einhorn ger sin egen bild av Posener som bara var tio år gammal när de träffades på en sommarkoloni i Stockholm. Som pojke var han en snäll kille med stort behov av att synas. I skolan en notorisk fuskare som alltid åkte fast. Som vuxen drömde han om att bygga imperium, att bli företagsmagnat. Genom ”kreativ finansiering” skulle marknaden bekosta verksamheten. Hans kanske största talang var att samla rätt sorts människor omkring sig, tunga namn i branschen som kunde ge honom den trovärdighet och tyngd han själv saknade. Namn som Erik Penser, Advokatbyrån Vinge, Kreab PR-byrå. Alla gick Poseners ärenden och ingen brydde sig om att kolla fakta.

Trustoraffären är historien om hur en luspank engelsk lord köper ett svenskt bolag som sedan töms på alla sina tillgångar av tre unga, svenska killar som festar upp pengarna på franska rivieran. Det glada livet får ett abrupt slut när den svenska frilansjournalisten Gunnar Lindstedt börjar kolla upp Lord Moynes kreditvärdighet. ”Hur kunde du köpa ett företag för flera miljoner när du själv bara hade skulder?” Det var frågan som fick korthuset att skaka. Strax därpå rasade allt…