Den tunna isen – recensioner

RECENSIONSCITAT: DEN TUNNA ISEN

 

Efter hundra sidor är jag fast. Einhorn skriver psykologiskt utan att vara psykologiserande, lättillgängligt utan att bli ytlig, erotiskt utan att bli vulgär, stormigt utan att det blir patosfyllt. De 400 återstående sidorna hade lika gärna kunnat bli 4 000 eller mer… en av de vackraste kärlekshistorierna jag har läst på väldigt länge.

Sinziana Ravini, Aftonbladet

 

Som alltid är Einhorn en driven berättare med känsla för dramaturgi som tvingar läsaren framåt … Och den djupt personliga boken blir allmängiltig: inte minst som en påminnare om att inga relationer existerar utan vår bakgrund. Vi är de vi är, med alla våra rädslor och vår ensamhet, även om varje ny förälskelse vill få oss att tro något annat.

Annina Rabe, Expressen

 

När det ser ut – och känns – som lycka, är det då lycka? Spelar det någon roll vad som händer sedan, eller hur länge tillståndet varar? Är känslor, erfarenheter och sanningar lika giltiga även om tiden ändrar, eller upphäver, dem? Sådana frågor väcks av den där scenen, av den där intensiva känslan av tillförsikt och tillfredsställelse, och av ”Den tunna isen” som helhet. De väcks eftersom Lena Einhorns bok är en djupdykning i kärlekens underbarhet och brutalitet, en närgången skildring av konsten att lära sig älska och mista.

Therese Eriksson, SvD

 

Utmärkande för flera av Lena Einhorns romaner är just fokuseringen på det psykologiska spelet mellan människor. Typiskt är också hur obehindrat hennes stil flyter, här ofta i medryckande presens … Lysande läsning.

Monica Tunbäck-Hanson, Göteborgsposten

 

Glasklart analyserar Einhorn ett kärleksförhållande där makten ständigt förskjuts, medan huvudpersonen Lena trevar efter sig själv och sin roll i den egna familjen.

Nina van den Brink, Fokus

 

Förutom att Einhorn låter läsaren följa den lika känsliga som begåvade Lena genom hennes kriser, skapande och kärleksrelationer, låter hon också föräldrarna träda fram som högst levande gestalter. Det här är en välskriven, starkt mänsklig, omvälvande och synnerligen rik berättelse om kärlekens hisnande lycka och livsfarliga bråddjup.

Inger Littberger Caisou-Rousseau, BTJ

 

Hennes sätt att skriva och berätta gör att historierna stannar kvar, hon skriver intensivt och borrar sig in utan stora åthävor. Hennes böcker är inte något som man lämnar när man läst klart … Lena Einhorn är öppen om sitt liv i ”Den tunna isen”. Det är en öppenhet som är mycket värdefull. Hon har lagt sig vinn om att försöka förstå, se sig själv och tillvaron utifrån, hon har en filmares blick, men det känns som om det finns mycket kvar att bearbeta, berätta och gestalta. Hon kanske kan våga några steg till? Jag är övertygad om att isen bär!

Yvonne Gröning, Dala-Demokraten

 

Författaren och filmaren  Lena Einhorn vänder blicken mot sig själv och sitt eget liv i den självbiografiska romanen ”Den tunna isen”. En hudlös och brutalt uppriktig berättelse om kärlek, barndom och uppväxt. Och om rädsla … Det en drabbande roman, med sin uppriktighet. Framför allt berör avsnitten från barndomen och uppväxten, med samtalen med pappa Jerzy och mamma Nina.

Länstidningen Södertälje, m.fl.

 

”Den tunna isen” är en stor läsupplevelse, personlig men allmän på samma gång. Dess röda tråd är den ”omöjliga kärleken”. Man läser, blir engagerad, stundom trött och less på somligt, för att i nästa stund bli engagerad igen. Lena Einhorn bok är utlämnande, berörande och fan så bra.

Ingemar Nilsson, Norrländska Socialdemokraten

 

En fin, välskriven roman om kärlek, relationer och självkännedom .

Elisabeth Brännström, Opulens

 

Som den skickliga dramaturg Lena Einhorn är håller hon spänningen vid liv in i det längsta. Det är en allmängiltig och samtidigt självutlämnande skildring av en dödsdömd kärleksrelation, där vi är dom vi är, med våra olika liv, bakgrunder, brister och tillkortakommanden. Make the best of it!

Heléne Nellvik, Social Politik

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.